links
 
disclaimer
 

Sint-Gertrudiskathedraal

 

 

Domkerk

 

 

Sint-Catharinakathedraal

 

 

(Since 2011, the activities of Sallux have been financially supported by the European Parliament. The liability for any communication or publication by Sallux, in any form and any medium, rests with Sallux. The European Parliament is not responsible for any use that may be made of the information contained therein)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOME

 

Home

Aankomende symposia:


Oorlog in Europa – Wat kunnen wij doen?

Maandag 9 mei 2022

Het Comité Europadag Utrecht organiseert op maandag 9 mei 2022 het jaarlijkse Europadag Symposium. Tijdens dit symposium wordt ingegaan op de dieper liggende oorzaken van het Oekraïens-Russisch conflict en hoe wij als Europese burgers kunnen bijdragen aan vrede en herstel. Dit initiatief wordt ondersteund door het Utrechts Platform voor Levensbeschouwing en Religie (UPLR) en andere religieuze en seculiere organisaties.

Er zijn twee hoofdlezingen.

De eerste lezing wordt gegeven door de heer D. (Diederik) Kramers, oud-redacteur (o.a. ANP, Oekraïne Magazine), oud-functionaris UNHCR en Unicef, momenteel onder meer consultant bij European Institute of Peace en bestuurslid stichting OpenDoorUkraine.NL. Zijn lezing gaat over de politieke aspecten van het Oekraïens-Russisch conflict en de relatie met Europa. 

De tweede lezing wordt gegeven door Ds. K. (Karin) van den Broeke, voormalig preses Protestantse Kerk (PKN), momenteel onder meer lid uitvoerend comité Wereldraad van Kerken, programmaleider Kerk in Actie en lid Provinciale Staten van Zeeland (CDA). Haar lezing gaat over de kerkhistorische aspecten van de Oosters-orthodoxe kerken.

Verder wordt een inspirerende video vertoond van Frans Timmermans, eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie verantwoordelijk voor de European Green Deal.

Daarna volgt een paneldiscussie gericht op de toekomst, met de sprekers en aangevuld met Jeff Fountain (directeur van The Schuman Centre for European Studies), Ruud Maas (fractievoorzitter VOLT-Utrecht), Jan Jaap van Oosterzee (Team Leader Lobby and Advocacy IKV PAX Christi), Harmen van der Kolk (projectleider 'Utrechtse Kerken voor Oekraïne' en Ds. Arie Nico Verheul (Godsdienstwetenschapper, Remonstrants predikant, oprichter en oud-voorzitter UPLR).

Het symposium wordt muzikaal omlijst door het Utrechts Byzantijns Koor o.l.v. de Oekraïense dirigente Iryna Yestakhiivna Gorvanko. Houd onze website www.europadagutrecht.nl en onze Facebookpagina in de gaten https: www.facebook.com/EuropadagUtrecht.

Voorafgaand aan het symposium is in de Sint Catharinakathedraal een oecumenische vesper, waarin de pastores van de Drie Utrechtse Kathedralen, de Rooms-Katholieke Sint Catharina-kathedraal, de Oud-Katholieke Sint Gertrudiskathedraal en de Protestantse Domkerk zullen voorgaan.

 

Programma

Datum: maandag 9 mei 2022

Vesper: 19:00 - 19:45 uur, Sint Catharinakathedraal,
Lange Nieuwstraat 36, 3512 PH Utrecht, voor ieder gratis toegankelijk.

Symposium: 20:15 - 22:00 uur, Nicolaïkerk, Nicolaaskerkhof 8, 3512 XC Utrecht
(10 minuten lopen van NS Station Utrecht Vaartsche Rijn)

20:00 uur: inloop met koffie en thee

Sprekers: D. (Diederik) Kramers en Ds. K. (Karin) van den Broeke
Debat met sprekers, enkele gasten en publiek.

Symposium is alleen op locatie te bezoeken; er is geen livestream.
Entree: deelname is kosteloos.

Nadere informatie: Frans de Wolff, tel. 030 2942686, e-mail: info@europadagutrecht.nl, website:
www.europadagutrecht.nl.

Aanmelden: aanmelden@europadagutrecht.nl

 

Downloads:

- persbericht;
- flyer
;
- logo breed;
- logo klein.

 

Europa Dialoog

Op donderdagavond 19 mei kunt u deelnemen aan een Europa Dialoog met de titel:

 

Oekraïne: je steentje bijdragen

 

De dialoog is in de Nederlandse en in de Engelse taal en vindt plaats in De Kargadoor, Oude Gracht 36, Utrecht. Informatie en aanmelding voor de dialoog in het Nederlands:
www.utrechtindialoog.nl/oekraine-je-steentje-bijdragen

 

Ukraine: doing your part

 

Information for the Dialogue in English: www.utrechtindialoog.nl/ukraine-doing-your-part

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto's kerken: wikipedia.nl.