HOME

 

In de media

Recente symposia
De aangeboden symposia worden ingeleid met een oecumenische Europavesper in de middeleeuwse Domkerk van Utrecht. Na afloop wandelen de bezoekers met een uitgereikt lunchpakket naar de Gertrudiskapel, alwaar het symposium plaatsvindt.

In 2021 heeft het Comité Europadag Utrecht, in samenwerking met Utrecht in Dialoog, twee programma's aangeboden.

Op vrijdagavond 7 mei 2021 een Europadag Symposium, getiteld 'Het Verhaal van Europa'. Het symposium is geopend met een korte videoboodschap van burgemeester Sharon Dijksma. De hoofdlezing is gegeven door drs. S. (Stefan) Waanders, voormalig directeur van de Stichting Thomas More. Het eerste co-referaat is in de vorm van een videoboodschap gegeven door Abdelmajid Khairoun, voorzitter van de Nederlandse Moslimraad (NMR), tevens voorzitter van de Omar Alfarouq moskee in Utrecht-Overvecht en voorzitter van het gelijknamige Islamitisch Cultureel Centrum. Een tweede co-referaat is gegeven door prof.dr. L. (Laurens) ten Kate, bijzonder hoogleraar Vrijzinnige religiositeit en humanisme, Leerstoel Zorgethiek aan de Universiteit voor Humanistiek. De culturele omlijsting werd verzorgd door het duo Jessica de Boer (zang) en Manuel Wouthuysen (piano). Daarna is een korte video vertoond waarin burgers hun visie op Europa geven. Deze video is speciaal voor dit symposium door Utrecht in Dialoog gemaakt. In de paneldiscussie hebben twee internationale studenten een belangrijk aandeel gehad. De livestream van het symposium kan hieronder worden bekeken. Onder het beeld staan time stamps met een directe link naar dat onderdeel van het programma.

 

Op 9 mei 2021 is, in samenwerking met Utrecht in Dialoog, de tweede online Europa Dialoog gehouden met als titel 'De Ziel van Europa'. Uit de reacties van de deelnemers bleek een toenemende betrokkenheid bij het thema 'Europa'.

Het in 2020 geplande vierde Europadag Symposium is vanwege de corona pandemie afgelast. In plaats daarvan is in samenwerking met stichting Utrecht in Dialoog een online Europadialoog georganiseerd met de titel: 'Visies op Vrede in Europa / Perspectives on Peace in Europe'. Aan deze in twee talen gehouden dialoog hebben ca. tachtig mensen deelgenomen, waarvan 25% in de Engelse taal. De dialoog is muzikaal omlijst door Koenraad Spijker, piano en Anna Trombetta, sopraan. De 'opbrengsten' in de chat laten zich samenvatten tot een oproep om betekenis en belang van de Europese samenwerking beter voor het voetlicht te brengen voor een bredere doorsnede van de bevolking. Een van de ideeën is om, geïnspireerd door activiteiten op Europadag in omringende lidstaten, een Europadag Festival in Utrecht te organiseren. Het programma kunt u hier downloaden en de video's en foto's kunt u hier bekijken.

Download het programma [PDF]

Op 9 mei 2019 is het derde Europadag Symposium aangeboden, getiteld 'Europa: ideaal zonder droom? over Europopulisme en Vluchtelingenvrees'. Sprekers waren prof.dr. C.H. (Chris) Doude van Troostwijk (visiting professor Vrijzinnige Theologie van het Doopsgezind Seminarium, dat verbonden is aan de Vrije Universiteit Amsterdam) en drs. H. (Hans) Sakkers (hoofd van de afdeling Europese en Internationale Zaken van de gemeente Utrecht). Het symposium is muzikaal omlijst door leden van het ensemble Alhambra Revisited: Haytham Safia, ud (spreek uit oet) en Gottfrid van Eck, klarinet en birbyne. Het programma en de uitgesproken teksten kunt u hier downloaden en de podcast en een video impressie en foto's kunt u hier beluisteren en bekijken.

Op 9 mei 2018 is het tweede Europadag Symposium aangeboden, getiteld 'Europa? – Impuls voor verbinding!'. Sprekers waren prof. dr. E.M.H. (Ernst) Hirsch Ballin en drs. P (Peter) van Dalen. Het symposium is muzikaal omlijst door Alexander Bleys (dwarsfluit) en Astrid Bleys (piano). Het programma en de uitgesproken teksten kunt u hier downloaden en de podcast en een video impressie en foto's kunt u hier beluisteren en bekijken.

Op 9 mei 2017 is het eerste Europadag Symposium aangeboden, getiteld: 'Europa – Meer dan Markt en Euro'. Sprekers waren dr. M. (Margriet) Krijtenburg, prof. dr. G.A.M. (Ger) Groot en prof. dr. E.P.N.M. (Erik) Borgman, muzikaal omlijst door dhr. Hans Campmans (piano). Het programma en de uitgesproken teksten kunt u hier downloaden en de podcast, een video impressie en foto's kunt u hier bekijken.Fotogalerij

Klik voor meer foto's op deze link

 

Video's

  • Impressie Online Europadialoog, 9 mei 2020 (muzikale omlijsting, Duits, Frans, Italiaans)

 

 

 

 

  • Impressie Europadag, 9 mei 2019 (door Wijnand de Groot - Lekdijk Recording)

 

 

  • Impressie Europadag, 9 mei 2018 (door Wijnand de Groot - Lekdijk Recording)

 

 

  • Impressie Europadag, 9 mei 2017 (door Johnson Adesida)

 

Rapporten en publicaties